Lesgevers

PAUL EMBRECHTS

2Paul ontdekt in 1991 de, in ons land nog vrij onbekende, Argentijnse tango. Vier jaar later start hij met lesgeven en in 1998 is het tijd voor een eigen danszaal op het Antwerpse zuid! “Tangofabriek El Sur” is geboren.

Als oud-leraar in het secundair onderwijs, zit lesgeven Paul in het bloed. Voeg daarbij de vele jaren dat hij nu al tangoles geeft, en het resultaat is een ruime pedagogische basis.

Als oud-leraar in het secundair onderwijs, zit lesgeven Paul in het bloed. Voeg daarbij de vele jaren dat hij nu al tangoles geeft, en het resultaat is een ruime pedagogische basis. Paul volgde zelf les in binnen- en buitenland bij een pak Argentijnse maestro’s en werkte samen met meerdere Argentijnse danseressen. Hij gaf in het verleden ook al tango-advies voor tv-reeksen en filmopnames.

Hij heeft zijn hart verloren aan de traditionele Milonguerostijl (dichtbij dansen) én de authentieke tangomuziek en orkesten.

Paul: “Argentijnse tango is ingehouden passie. De figuren zijn een lege box die de dansers opvullen met hun eigen gevoelens. De traditionele tangomuziek helpt hen daarbij. De danser kiest zelf hoe hij/zij die muziek interpreteert: traag of snel, met accenten…maar altijd in stilzwijgende samenspraak met de partner.”

KAROLIEN LORIERS & TOM DE VOCHT

In 1983 vol18
gt Karolien haar eerste balletlessen aan de Kunstacademies van Edegem en Aartselaar. Na enkele jaren trekt ze naar Studio Arabesque in Deurne. Daar volgt ze de opleiding klassiek ballet en stroomt er door tot het semi-professionele niveau.

Voor Tom is tango een late roeping. Vanaf zijn 14de brengt hij zijn tijd vooral door in klimzalen. Sinds 2005 geeft Tom ook les in de klimschool van de bergsportvereniging provincie Antwerpen (BPA) waar hij heel wat pedagogische ervaring opdoet.

In 2005 maken Karolien en Tom in Argentinië kennis met tango. Een ontmoeting die hen niet meer zal loslaten. Na een pak lessen in Tangofabriek “El Sur” begint Karolien in 2007 Paul te assisteren bij zijn lessen, vanaf september 2008 geeft Karolien samen met Tom les in de Tangofabriek.

Tom & Karolien volgden heel wat workshops bij Argentijnse maestro’s en op tangofestivals in binnen -en buitenland. Momenteel volgen ze zelf les bij Oliver & Marisa in Brussel. Ze trekken ook geregeld naar Buenos Aires om er hun techniek bij te schaven in de bekende tangoschool “DNI” onder leiding van de Argentijnse maestro’s Pablo & Dana. In februari 2010 werkten ze als lesgevers én acteurs/dansers mee aan een aflevering van de politiereeks “Witse” op VRT.

Grote, open bewegingen met een vleugje neo-tango is de stijl waarin ze zich helemaal thuis voelen.

Tom & Karolien: “Tango is universeel. Hoe verklaar je anders dat overal ter wereld, van Azië tot Zuid-Amerika, mensen worden gebeten door de tango met zijn traditie, zijn codes, zijn mysteries…Al die dansers uit verschillende culturen spreken misschien een andere taal, maar niet als ze samen een tango dansen.”